TS3 - konfiguracja protokołu ts3server

Do czego służy protokół ts3server?

Protokół ts3server jest wykorzystywany w linkach służących do zapraszania ludzi na nasz serwer. Ostatnio spotkałem się z sytuacją gdzie moi znajomi mieli problemy z użyciem tego typu linka, dlatego postanowiłem napisać kilka słów na ten temat. Oto one. :)

Poniżej opisane porady powinny Wam pomóc, ale nie gwarantuję tego, że każdemu pomogą, ponieważ jest to uzależnione od indywidualnej konfiguracji sprzętowej a w szczególności przeglądarki WWW.
 

Firefox:

Jeżeli link ts3server:// nie jest rozpoznawany poprawnie, tzn. przeglądarka wyświetliła monit z pytaniem jakiej aplikacji ma użyć i pomimo tego, że wskazaliśmy jej TS3 to i tak jest brak reakcji od strony przeglądarki, aby to naprawić należy wykonać:

01. Menu opcje -> [zakładka]Aplikacje -> odfiltruj słowo ts3server:// (na górze jest okienko szukaj)
02. Pod wyszukiwarką powinieneś zobaczyć wynik szukania, czyli wpis: "ts3server://" a obok niego ścieżkę do aplikcji
03. Upewnij się, że za ścieżką do aplikacji nie ma żadnego dopisku typu: /<parametr> - jeżeli znalazłeś, to wybierz ponownie aplikację
04. Aby ponownie ustawić ts3 bez dodatkowych wybierz opcję: "użyj innej aplikacji" i wskaż ts3. Zapis zostanie zapisany tym razem już bez dodatkowych parametrów startowych

Chrome, Edge oraz IE:

W przypadku tych przeglądarek jest trochę gorzej, ponieważ nie ma możliwości modyfikacji aplikacji do przypisanych już protokołów (a przynajmniej ja tego nie znalazłem nigdzie).

W przypadku tych przeglądarek zauważyłem, że pomaga opcja domyślnej przeglądarki. Gdy już jakąś sobie wybierzecie na domyślną, to z poziomu jej należy uruchamiać linki z protokołem ts3server. Potwierdza się to w moim przypadku, ponieważ sam używam Google Chrome i linki mi działają poprawnie.

Czyli kopiujecie link ts3server do osoby, która Was zaprasza i wklejacie w domyślnej przeglądarce, następnie enter na zatwierdzenie adresu WWW i ostatecznie powinno skończyć się sukcesem, czyli link wymusza uruchomienie TS3...

Uwaga!!! Nie wiem od czego to zależy, ale jeżeli korzystacie z takiego linku zaproszenia to najlepiej na początku jest wyłączyć TS3, aby wykonał całą procedurę od początku.

Zaznaczam jeszcze raz. NIE U WSZYSTKICH MOŻE TO DZIAŁAĆ!!!